Waar gaat het om bij mindfulness?

Wakker zijn: daar gaat het in essentie om bij mindfulness. Dat betekent: opmerken wat er gebeurt, op het moment dát het gebeurt.

Dat is niet altijd makkelijk, omdat er constant van alles gebeurt, iedere dag opnieuw. Je kunt niet steeds alles bewust beleven, vooral niet op momenten van drukte en stress.

 

Om alle gebeurtenissen te hanteren schakel je daarom al gauw over op je ´automatische piloot´: aangeleerde gewoontes, vaste patronen. Daar kun je best ver mee komen, maar ook: in steeds dezelfde uitkomsten, in je eigen 'valkuilen' belanden.

 

Af en toe heb je een rustpunt nodig, om stil te kunnen staan bij wat er gebeurt. En om vervolgens in rust en vrijheid je keuzes te kunnen maken.

 

Mindfulness geeft je zo'n rustpunt, met behulp van praktische en effectieve, altijd en overal beschikbare 'gereedschappen': je zintuigen, je ademhaling, je lijf.

Alleen door stil te staan bij jezelf kun je stilstaan bij de situatie en deze overzien. Zo biedt mindfulness een anker, een vluchtheuvel, een rustpunt in jezelf.

 

Om dit 'stilstaan' tot een gewoonte te maken, is inzicht en oefening noodzakelijk. Zonder inzicht weet je niet hoe te beginnen. En als je niet oefent, vergeet je het weer, keer op keer…

De mindfulnesstraining leert je hoe te oefenen en hoe je je inzichten op ieder gewenst moment in de praktijk kunt brengen.

Terug.png
Lees verder.png